Vergelijking vetverbranding tussen mini trampoline en hardlopen

International Journal of Sports Science
A smiling woman with a bellicon® mini-trampoline next to a tired woman on a treadmill

Een nieuwe studie, gepubliceerd in de International Journal of Sports Science, heeft geconcludeerd dat trampolinespringen twee keer zo effectief is om de conditie te verbeteren en 50% efficiënter is in vet verbranden dan hardlopen. Het toonde ook aan dat het oefenen op een mini trampoline het vermogen om verticaal hoog te springen verbeterd. 

De studie werd uitgevoerd over een periode van 8 weken met participanten welke drie dagen per week sportten terwijl ze hun normale dieet en levensstijl volhielden tijdens de studie periode.  

De cardiovasculaire verbeteringen van de participanten werden vastgesteld door hun “VO2 max”, dat het gebruik van zuurstof meet. Zoals bepaald door the University of California, Davis, Health System, “is VO2max de ‘gouden standaard’ meting voor de algehele fitheid.” Gedurende de loop van het onderzoek, nam de “VO2 max toe met 7.82% (4ml/kg/min) in de trampoline groep tegenover 3.05% in de groep van de hardlopers,” dit laat zien dat er meer dan twee keer zoveel aerobe verbetering is met bouncen dan met rennen.


Het onderzoek toonde ook aan dat trainen op een trampoline significant effectiever was in het verminderen van lichaamsvet. Dit bleek uit het feit dat  het vet % met 31,61% in de trampolinegroep en met 20,3% in de hardloopgroep afnam."

Over de sterk verschillende resultaten zeggen de onderzoekers het volgende:  de manier waarop ons lichaam reageert op het bouncen, rennen en springen op een mini trampoline in vergelijking met hardlopen is verschillend. In tegenstelling tot de cyclische bewegingen van hardlopen, is er namelijk bij trampolinespringen een verhoogd energieverbruik, dit komt door de variëteit aan bewegingen. Hierdoor concluderen zij dat trampolinetraining een effectievere trainingsmethode is dan traditionele hardlooptraining omdat het maximale zuurstofverbruik hoger is en het vetpercentage sneller daalt. Bovendien had trampolinetraining een significant effect op de verticale springafstand.

Voor meer informatie, kunt u het gehele onderzoek lezen op de Scientific & Academic Publishing website:

http://article.sapub.org/10.5923.j.sports.20160601.01.html

A graphic comparing trampoline training and running with the data of change in body weight, body fat, oxygen consumption and jump distance in percent. Body weight change: 0.56% in the trampoline group; 0.18% in the running group. Body fat: 31.61% in the trampoline group; 20.30% in the running group. Oxygen consumotion VO2 max: 7.82% in the trampoline group, 3.05% in the running group. Jump distance: 13.55% in the trampoline group, 0.35% in the running group.
Deel bericht